יום ראשון, 27 במרץ 2011
בית יוליוס ג'ייקובס ברחביה
תוויות:
בית יוליוס ג'ייקובס,
גולדה מאיר,
דוד בן גוריון,
דניאל אוסטר,
לוי אשכול,
רחביה
בית הכנסת לעדת יהודי פרס בית-יצחק
קולנוע עדן
תוויות:
גן העיר,
יעקב בן-אור,
יעקב קלטר,
משה דדש,
קולנוע עדן,
ראינוע
בית בונם ברחביה
הבית בן שתי הקומות נבנה על פי תוכניותיו של האדריכל והצייר ליאופולד קרקואר בשנים 1936-1935 ביוזמת משפחת בונם. הבניין שימש כבית דירות להשכרה אך גם בעליו, שעלו לארץ מגרמניה, התגוררו בו - בקומת הקרקע ד"ר פאול ואירמה בונם, ובקומה השנייה הרמן ודלפינה בונם. הנכס נמכר עם דייריו המוגנים לבנק לאומי בשנת 1967 ומאז ועד היום משמש הבניין סניף בנק.
לפני כחמש שנים, הוחלט בבנק לאומי על שיפוץ יסודי של הבניין. בוצע תחקיר היסטורי לצורך תכנון עבודת השימור, שבמהלכו נמצאו התוכניות המקוריות בארכיון הציוני המרכזי, רואיינו קרובי משפחה והוגש תיק תיעוד היסטורי, בשיתוף עם אדריכל עלי ורדי, לעיריית ירושלים. המבנה שוחזר יפה לפרטיו ולפתחיו המקוריים, כל התוספות הוסרו, ובמקום התקרה האטומה שמעל לחצר הפנימית הונחה תקרת זכוכית.
ליאופולד קרקואר, אדריכל ומהנדס בהכשרתו, נולד בוינה בשנת 1890 ועלה לארץ בשנת 1924. הוא תכנן מבנים בכל רחבי הארץ ונודע גם בשל ציורי הנוף והטבע הייחודיים של ירושלים ודמויותיה האנושיות. קרקואר נפטר בירושלים בשנת 1954. בתו, הארכיאולוגית פרופ' טרודה דותן, סייעה ותמכה בתהליך החקר ההיסטורי לתיעוד שימור הבניין.
תוויות:
בית בונם,
הארכיון הציוני המרכזי,
ליאופולד קרקואר,
רחביה,
שימור
ארמון הנציב
גן תשי"ב והפילבוקס המנדטורי בטשרניחובסקי
תוויות:
גן תשי"ב פילבוקס טשרניחובסקי
שדרות בן מימון ברחביה
"...עִירִי הַפְּרוּמָה שִׂמְלָתָהּ מְרַכֶּסֶת, חִיּוּךְ הַבַּרְזֶל וְהָאֶבֶן עוֹד שָׁט, הַלָּלוּ אֵינָם שׁוֹכְחִים אֶת הַחֶסֶד שֶׁל מִלַּת אַהֲבָה אַחַת" נתן אלתרמן / שדרות בגשם
מנזר האחיות הבורומאיות
השקדיה לא פורחת
תוויות:
שקד שקדיה פארק המסילה
הבנין ההיסטורי בעמק רפאים 48
תוויות:
שימור עמק רפאים 48
הרדוף הנחלים העתיק במנזר רטיסבון
תוויות:
הרדוף הנחלים מנזר רטיסבון
בית זאב זילברשטיין
יום חמישי, 17 במרץ 2011
הכנסייה האתיופית ברחוב אתיופיה
תוויות:
הכנסייה האתיופית רחוב אתיופיה
כנסת ישראל א' בנחלאות
בוגנוויליה ברחוב משה קול
פינת הנוי ע"ש אלימלך אדמוני בשכונת טלביה
תוויות:
אלימלך אדמוני,
גן השושנים,
טלביה,
ישראל גולדמן,
קוממיות
בית אביכזיר ובית יחזקאל יהודה
בית זקס בקרית משה
שכונת קרית משה תוכננה כשכונת גנים על ידי האדריכל ריכרד קאופמן, שתכנן שכונות גנים נוספות. לפי עיקרון התכנון של שכונת הגנים, הייתה שדרה מרכזית שחצתה את השכונה מצפון לדרום, ובקצה עמד מבנה ציבור. השדרה היא שדרות המאירי של היום, ומבנה הציבור שבסופה הוא בית הכנסת "אוהל יצחק", בתכנונם של ילין והקר. האדריכלים ילין והקר חברו לריכרד קאופמן בתכנון השדרה המרכזית ונקבע כי לכל אורכה יינטעו עצי ברוש. כיום רציפותה של השדרה נקטעת ברחוב קריית משה בשל קיוסקים שנבנו בה.
--
12.11.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
אליעזר ילין,
בית זקס,
וילהלם הקר,
קרית משה,
ריכרד קאופמן
עץ החרוב העתיק ברח' יוסף חיים
חרוב מצוי (Ceratonia siliqua) הוא עץ ירוק עד, ממשפחת הקסאלפיניים, שיכול להגיע לגובה של 10 - 15 מטר. בפרי החרוב יש מעט מאוד מים ומכאן שמו, אם כי יש סברה שהחרוב קיבל את שמו מכיוון שפריו דומה לחרב. עצי החרוב פורחים באוקטובר וזהו העץ הים תיכוני היחיד שפורח במועד זה.
הרחוב שבקצהו עומד העץ, נקרא על שמו של הרב יוסף חיים מבגדאד, "הבן איש חי", מנהיגה של יהדות בבל בדורו. הרב יוסף חיים היה מגדולי האחרונים, פוסק, מקובל, דרשן ואחד הפוסקים הפופולריים בקרב היהודים הספרדים המסורתיים והדתיים בישראל. ספרו המפורסם ביותר הוא "בן איש חי" ולרוב הוא מכונה על שמו.
המפה הירוקה של ירושלים: http://www.greenmap.org.il/
--
05.11.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
עופרית הכף שאיננה עוד ובית שטאקלף ביורדי הסירה
הבית ברח' יורדי הסירה 3, בית חד קומתי בעל גג רעפים, ששביל הגישה אליו מרוצף אריחים מסוגננים בשחור ולבן, שני עצי תמר מצדדיו וזוג עמודים בחזיתו, היה ביתה של משפחת שטאקלף (Stakleff) הערבית-נוצרית. לדברי גדעון שילה, מורה דרך ומתרגם, בבעלות המשפחה היה בית החרושת לקרח שעמד על מגרש מדרום לבית החולים משגב לדך, ברח' חזקיהו המלך. משפחת שטאקלף ניהלה גם את קולנוע "ריג'נסי", הוא קולנוע סמדר שבמושבה הגרמנית, בין 1940 ל1947.
בשבוע שעבר, עברתי שוב במקום, וראיתי שהשיח היפה איננו, ובמקומו הוקמה גדר פח גבוהה שמקיפה את החצר, במסגרת עבודות בנייה במקום.
--
29.10.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
29.10.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
בית שטאקלף,
גדעון שילה,
עופרית הכף,
קולנוע ריג'נסי,
רחוב יורדי הסירה
רח' יצחק פראג ותורבת קמריה בשכונת גאולה
הרב יצחק פראג (אופלטקה) שעל שמו קרוי הרחוב, היה מרפא, מורה ועסקן שפעל למזוג גלויות בחנוך ובחברה, ולקירוב לבבות בין העדות בירושלים. הוא ייסד את ביה"ס "דורש ציון" בירושלים והיה מנהלו עד מותו. אופלטקה נולד בפראג והגיע לירושלים בגפו ב-1838. ב-1917 הקים נכדו אליעזר את אחד מבתי המרקחת המודרניים הראשונים בירושלים, "אופלטקה" ברחוב יפו. יצחק פראג אופלטקה הוא סב-סבתו של הסופר א.ב. יהושע; כלומר אם-אביו, יעקב יהושע, היא נכדתו של יצחק פראג אופלטקה.
--
22.10.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
--
22.10.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
א.ב. יהושע,
אופלטקה,
אילנתה בלוטית,
יצחק פראג,
רחוב הנביאים,
שכונת גאולה,
תורבת קמריה
יום חמישי, 10 במרץ 2011
בריכת ממילא
ירדתי את ארבעים המדרגות העתיקות שמובילות אל תחתית הבריכה. קירות הבריכה עשויים אבנים וטיט ועליהם צומחים צמחים אופייניים לחומות. בחורף משמשת הבריכה כאתר שתייה לציפורים, אך עד שתתמלא במי גשמים, הבריכה מלאה בפסולת. שברי זכוכיות, בקבוקים, מזרונים ופריטי לבוש שונים מפוזרים בבריכה ומחוצה לה יש ערמות של חומרי בניה. מנוע הדיזל הישן שהעלה מים מהבריכה נמצא בבית המשאבה, בפינה הדרום מזרחית.
זוהי בריכת ממילא, אתר ארכיאולוגי מרשים ששימש כבריכת אגירה גדולה לפני כניסת המים לעיר העתיקה דרך נקבה תת קרקעית. הבריכה ממוקמת במזרחו של גן העצמאות, בין רחוב הלל לרחוב אגרון, כשחלקה בנוי וחלקה חצוב בסלע. הבריכה היא חלק ממערכת מים עצומה, שהחלה את דרכה מדרום לבית לחם בברכות שלמה וסיפקה מים לתושבי העיר שחיו בתוך החומות. הבריכה הייתה בשימוש עד שנות החמישים של המאה הקודמת ועם השנים נזנחה. בחורף נאגרים מי גשמים בתחתית הבריכה וקרקעיתה מתעוררת לחיים. בעונת הסתיו בשנים קודמות נערך בבריכה מבצע ניקיון ע"י צוות נט"ע (נאמני טבע עירוני) שמופעל ע"י החברה להגנת הטבע בשיתוף עם עיריית ירושלים.
--
15.10.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
--
15.10.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
אלה אטלנטית,
בריכות שלמה,
בריכת ממילא,
גן העצמאות,
מערכת מים,
נאמני טבע עירוני
שיני הדרקון ברחוב אגרון
אלה אחרוני השרידים של 'שיני הדרקון' – מחסומי הנ.ט. הבריטיים שנותרו מאזור הביטחון שהוקם במרכז ירושלים (בווינגרד) עם הידרדרות המצב הביטחוני בירושלים, כשאנשי ממשלת המנדט הפכו מטרות לפעילות של המחתרות היהודיות והערביות. במהלך מלחמת העולם השנייה, המונח "שיני דרקון" (בגרמנית: Drachenzähne, שן= zähne; דרקון = Drachen) תיאר מערך של מבנים מבטון מזוין, בדרך כלל בגובה בין 90 ל-120 ס"מ, בעלי צורת פירמידה ריבועית, שנפרש במטרה לעכב התקדמות של צבא ממוכן ובפרט טנקים.
בסוף השבוע הקרוב, יתקיים הארוע השנתי של 'בתים מבפנים' בשיתופה של עיריית ירושלים. קבוצת בתים נכחדים נערכת לפעילות המחאה הקבועה שלה ובמסגרתה יערכו סיורים מקבילים לסיורים של 'בתים מבפנים', בהם ידובר בין השאר על אובדן נכסיה התרבותיים וההיסטוריים של ירושלים – אובדן ההולך וגובר מדי שנה, למרות החזות היפה שמציג פרויקט 'בתים מבפנים'. לדעתי, ראוי לשמור גם על שיני הדרקון המתפוררות, מהשרידים המנדטוריים האחרונים שנותרו בירושלים.
קישור לאתר בתים מבפנים: http://www.batim-jerusalem.org/
קישור לאתר בתים נכחדים: http://shimur.blogspot.com/
--
08.10.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
08.10.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
בתים נכחדים,
מנזר האחיות רוזרי,
רחוב אגרון,
שיני הדרקון
סוכת הרב קוק
המבנה הדו קומתי שבו ממוקמת סוכת הרב, הינו בית הרב קוק, הבית שבו חי ופעל הרב אברהם יצחק הכהן קוק משנת 1923 ועד פטירתו בשנת 1935. הבית שוכן בקומה העליונה בבניין, שבנוי סביב חצר שנקראה אז שכונת בית דוד, ברחוב הרב קוק 9, ליד בית טיכו. כמו המהר"ל מפראג, גם הרב קוק ראה בסוכה סמל למלכות בית דוד ולממלכתיות ישראלית שנמשלת לסוכה. הרב קוק שימש משנת 1919 ועד פטירתו כרבה של ירושלים, ומשנת 1921 כרבה האשכנזי הראשי הראשון לארץ ישראל, וכן משנת 1924 כראש ישיבת "מרכז הרב" שייסד. הבית שימש למגורי הרב ומשפחתו, ולפעילות ולימוד של ישיבתו של הרב.
כיום משמש בית הרב קוק מוזיאון שבו מוצגים תערוכה וסרט על חייו ופועלו של האיש. הבית הוכרז כמבנה לשימור של המועצה לשימור אתרים, והלוואי שבניגוד לשכנו, בית הספר העירוני לבנים – בית היתומים האשכנזי לשעבר, שנהרס לפני שנתיים, יוסיף בית הרב לעמוד על תילו עוד שנים רבות.
--
22.09.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
בית העלמין הצבאי בהר הרצל
העלייה לקבר יקירים וקברות צדיקים מעוגנת במסורת היהודית כאחד ממנהגי ערב ראש השנה ויום הכיפורים. רוח סתווית נשבה בין העצים וציוץ ציפורים נבלע בקולותיהן של החיילות שעברו בסמוך. עליתי לאזור שבו קבורים חללי מלחמת יום הכיפורים, לקבריהם של ארבעה מלוחמי היחידה שבה לחם אבי, יחידת "דב לבן": אלי קרופל, משה גנדהופר, יעקב קסטנבוים ויוסף דוידזון זיכרונם לברכה.
בסוף שנות ה60, הקים צה"ל יחידה אמפיבית ראשונה ויחידה מסוגה, שבתחילת שנות ה70, הוחלט להפכה ליחידת מילואים התנדבותית. היחידה לחמה במלחמת יום הכיפורים תחת חטיבה 14 בקרבות על הרחבת שטחי הפריצה למערב התעלה ונלחמה בקרב גבורה במתחם סרפאום, שם אף איבדה 18 מלוחמיה. חודשים ספורים לאחר המלחמה, פורקה היחידה. בניסיון לשמר את זיכרון היחידה ומורשתה, הקימו אנשיה בכוחות עצמם אנדרטה לזכר חלליה בלטרון והם מקיימים שם מדי שנה אירוע הנצחה. רק עם הקמת האנדרטה, נודע לי מפי אבי סיפורה של היחידה שבה לחם כמו גם סיפוריהם של חבריו הנופלים. גמר חתימה טובה.
קישור למידע אודות יחידת דב לבן באתר חטיבה 14:
http://www.hativa14.org.il/?CategoryID=230
--
17.09.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
בית העלמין הצבאי,
דב לבן,
הר הרצל,
יום הכיפורים
פסגת זאב
יעקב שמח לקראתי, ישבנו בביתו במשך שעה קלה, שתינו תה ודיברנו. יעקב סיפר לי שהשכונה בנויה באזור הררי, כאשר בין חלקי השכונה מפרידים הוואדיות "אל חפי", "חמרה" ו"אל חלף". בצפון השכונה נמצאת שכונת נווה יעקב, במערבה- כביש 60 והשכונות שועפאט ובית חנינא, בדרומה - מחנה הפליטים שועפאט וענאתא, ובמזרחה עוטף ירושלים. כשהתחיל להחשיך נפרדנו לשלום באיחולי שנה טובה. חג שמח לכולם.
--
08.09.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
הגבעה הצרפתית,
זאב ז'בוטינסקי,
פסגת זאב,
רחוב חיל האוויר
סמטת ג'ימי
חבורת נערים באה מולי וכשחלפו על פני הספקתי לשמוע שברי משפטים עצובים על סוף החופש הגדול ועל החזרה הקרבה ללימודים. בקצה הסמטה, שאורכה כארבעים צעדים, מתחת לעץ התות העתיק, ראיתי שלט קטן בזו הלשון: "סמטת ג'ימי שכשכש בזנבו ושוטט להנאתו כאן בשנים 1998-1988". הסמטה נקראת כך על שם כלב הבאסֶט של בני משפחת הֶרמל ומקשרת את רחוב מסריק אל רחוב דידס.
--
03.09.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
דידס,
המושבה הגרמנית,
מסריק,
סמטת ג'ימי,
עמק רפאים
בניין סולל בונה ברחוב קינג ג'ורג'
היקף העבודה העצום של טרוסטלר כולל מבנים קטנים כמו גני ילדים ומרפאות לצד מפעלי ענק שהיו ביתם השני של פועלים רבים ובנייני משרדים ששימשו את הפקידות הממשלתית הבכירה. המכנה המשותף המדאיג של כל אלה הוא סכנת הריסה המרחפת מעל ראשם.
בניין סולל בונה מתוכנן להיהרס לטובת מלון יוקרה. בינתיים הוא עומד בשיממונו, וממתין בחלונות פעורים לבוא הדחפורים.
--
27.08.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
סולל בונה,
רודולף טרוסטלר,
רחוב קינג ג'ורג'
קרעא בקטמון הישנה
"דלעת" הוא גם השם העממי של כמה ממיני סוג זה, ביניהם דלעת הגינה, דלעת גדולה ודלעת השדה. הדלעת שכיחה ביותר בצבעי כתום כאשר היא בשלה ופופולרית בבישול.
בראש השנה יש כמה מאכלים שנחשבים לסמליים ומיוחדים לחג ונקראים "סימני החג". טקס אמירת ברכות ראש השנה מלווה בטעימת מאכלים שמורכבים מירקות ופירות שונים. המאכלים המיוחדים מסמלים תקווה לדברים הטובים שיאפיינו את השנה החדשה. הבקשות שמצורפות לאכילת ה"סימנים", נוגעות בשורשי הדברים הטובים לעם ישראל. הבקשות קשורות לשמו של המאכל - ה"סימן" אותו אוכלים. כל בקשה מתחילה במלים: "יהי רצון מלפניך ה` אלוקינו ואלוקי אבותינו..." ונמשכת בבקשה הרצויה.
הקרעא היא מסימני הברכות לראש השנה של עדות המזרח ולדברי רפאל וחנה, בעלי הבית והגינה, שעלו מכורדיסטן לאחר הקמת המדינה, הם מגדלים את הקרעא כדי לברך עליה בערב ראש השנה "יהי רצון... שתקרע רוע גזר דיננו, ויקראו לפניך זכויותינו". הקרעא שבצילום נשמרת עבור זרעים לשנה הבאה.
--
20.08.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
דלעת,
סימני החג,
עדות המזרח,
קטמון הישנה,
קרעא,
ראש השנה
בניין רשות השידור ברוממה
בשעת אחר הצהריים בה טיילתי, הרחוב היה שקט. מכונית חולפת העירה את הרחוב מתנומתו והולכי הרגל הבודדים נראו כממהרים לברוח מקרני השמש הקופחת על ראשיהם. בחיפוש אחר טיפת צל, הגעתי לקצה המרוחק של רחוב תורה מציון, שם ראיתי מבנה מעניין, שעל גגו אנטנות גבוהות, בחזיתו עצים בודדים ומזגנים רבים ובפתחו ניצב מאבטח. מאפייני הבנייה של הבניין שונים מאוד מבתיה ההיסטוריים של השכונה.
זהו בית רשות השידור, המקום שמתנגן לי עם המלים "הטלוויזיה הישראלית, רוממה, ירושלים". הבית נבנה בשנות ה-50 כחלק מפיתוח אזור התעשייה בסביבת השכונה. ייעודו המקורי היה מפעל לליטוש יהלומים, אך התוכנית נגנזה כשהתברר שהמבנה חשוך מדי. לבסוף הוחלט לשכן במבנה את רשות השידור, הפועלת במקום משנות ה-70. הרהרתי בשמו של סרט ישן מסדרת סרטי ג'יימס בונד, "יהלומים לנצח", וחייכתי לעצמי כשנזכרתי שכיום שוכן במבנה הערוץ הראשון הוותיק.
--
13.08.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
הטלוויזיה הישראלית,
רוממה,
רשות השידור
בית יהודאיוף-חפץ
בין ישיבות וכוללים, חנויות מכולת וחנויות לחומרי בניין, בחורי ישיבה, אמהות עם ילדים על הידיים ובעגלה – משך את מבטי מבנה ייחודי. בניין דו קומתי, שחזיתו ארוכה ומרשימה, גדושת עמודים, כרכובים, סמלי מגן דוד ועיטורים אחרים. הסתקרנתי לדעת אם תושבי השכונה והעוברים והשבים שחולפים על פני הבניין מכירים את עברו ומה נעשה כיום כדי לשמרו.
המבנה, בית יהודאיוף-חפץ, השוכן ברח' עזרא 19, נבנה בתחילת המאה הקודמת במימונו של אלישע יהודאיוף, ע"י חתנו ישראל חפץ ולמען משפחתו. אלישע יהודאיוף חי אז באוזבקיסטן ושלח כסף לחפץ, שגר בעיר העתיקה בירושלים. הבית נחשב בתקופתו לאחד הבניינים המפוארים ביותר בירושלים ובארץ ישראל כולה, ולכן עם סיום בנייתו נפוצה אגדה שהבית ראוי למגורי המשיח לכשיבוא, ובינתיים כונה בשם "הארמון".
במלחמת העולם הראשונה שימש הבית כמפקדת הצבא העות'מאני בירושלים. בשנת 1918 שימש ה"ארמון" משכן לבית הספר לבנות על שם שפיצר ולבית היתומים 'ציון' של הרב בלומנטל. בשנות הארבעים של המאה העשרים שימש המבנה כמרכז פעילות הארגון בירושלים כנגד הבריטים ומשנות החמישים שכנו בו שני בתי ספר חרדיים לבנות.
--
06.08.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
אלישע יהודאיוף,
בית יהודאיוף-חפץ,
הארמון,
הרב בלומנטל,
ישראל חפץ,
רחוב עזרא,
שכונת הבוכרים,
שפיצר
יום שני, 7 במרץ 2011
בית העם הטמפלרי בעמק רפאים
ב-1898 ביקר בבניין הקייזר הגרמני וילהלם השני. משנת 1949 מחזיקה הכנסייה הארמנית את המקום בידי משפחת אוהנוסיאן אשר מתגוררת בבית מגורים מאחורי הכנסייה.
כיום נעשים ניסיונות מצד גורמים שונים בעלי עניין להניח ידם על מבנה בית העם הישן כדי להפכו לאולם אירועים, להרוס את בית השומר ולמסור את הרכוש לטובת בית מלון שיוקם במקום. מאבק שכונתי אדיר מתנהל על ידי ועד השכונה ותושביה לשמירה על אופי הבנייה ועל רוח שכונת המושבה הגרמנית תוך מתן כבוד לבנייניה ההיסטוריים של העיר.
--
--
30.07.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
בית המדרש זהרי חמה ברחוב יפו
המבנה הוקם על ידי ר' שמואל לוי, יהודי שעלה לישראל מארצות הברית. לוי גר בירושלים ונחשף למצוקתם של העולים החדשים במציאת מגורי קבע בעיר. בשנת 1905 הוא קנה את הבית ברח' יפו 92 במטרה להקים בו מלון שיספק לעולים החדשים מרכז קליטה נוח.
לאחר השלמת בנייתו הוא היה הבניין הגבוה ביותר בירושלים שמחוץ לחומות, וגם כיום הוא מתנשא מעל בתי רחוב יפו הסמוכים לו. שם הבניין נלקח מברכת יוצר אור שבתפילת שחרית של יום חול, שבה נאמר: "אל ברוך גדול דעה, הכין ופעל זהרי חמה".
לוי גייס כספים בארה"ב ומעל הבית בן הקומה האחת בנה שלוש קומות ובראשן עליית גג מעץ. בעליית הגג שכן בית הכנסת ובית המדרש "זהרי חמה" שנתן את שמו לבניין כולו. המלון ובית הכנסת נחנכו בשנת 1908. בראש הבניין נקבעה מערכת שעונים.
ב-1925 נפגע הבית ברעידת אדמה ובית הכנסת ובית המדרש הועברו לקומת הקרקע, בה הם פועלים עד היום. ב-1940 פרצה שריפה והעלייה נשרפה כליל. ב-1980 שיפצה עיריית ירושלים והקרן לירושלים את הבניין ושחזרה את חזית הבית, כולל השעונים (שאינם פועלים) והשלטים.
--
23.07.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
בית מדרש,
זהרי חמה,
מחנה יהודה,
עולים חדשים,
רחוב יפו,
רעידת אדמה,
שמואל לוי,
שעון שמש
טחנות הקמח בגבעת שאול
טחנות הקמח הראשונות בהיסטוריה הונעו בכח המים ונבנו באירופה בתקופת יוון העתיקה. טחנות אלו עשו שימוש בגלגלי טחינה אופקיים. טחנות הקמח הראשונות בעלות גלגלי טחינה אנכיים נבנו באימפריה הרומית. הרומאים שכללו את הטכנולוגיה של טחנות הקמח והפיצו אותה בכל רחבי אירופה.
טחנות הקמח העתיקות עשו שימוש בגלגלי טחינה שהונעו בכח המים או הרוח על מנת לטחון את הקמח. טחנות מאוחרות יותר עשו שימוש במנועי קיטור. כיום נעשה לרב שימוש בחשמל או בדלקים כדי להפעיל מנועים שמסובבים מכבשים כבדים, עשויי פלדה לטחינת הדגנים.
טחנות ירושלים, שניצבות בגבול השכונות גבעת שאול וקרית משה, הינן מפעל מסחרי שמייצר לשוק כולו, ובכך הן נבדלות מטחנות הקמח העתיקות ששימשו בדרך כלל קהילות של חקלאים, כאשר כל חקלאי היה מחויב במס שימוש שניתן לטוחן.
בעבר, היו כמה טחנות קמח בעיר ובסביבתה הקרובה, ומהן שרדו טחנת הרוח שנבנתה ביוזמתו של משה מונטיפיורי במשכנות שאננים וטחנה נוספת שנמצאת בשכונת רחביה, שתיהן נבנו באמצע המאה התשע עשרה.
--
16.07.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
בית הדפוס,
גבעת שאול,
טחנות ירושלים,
טחנת קמח,
משה מונטיפיורי,
פרבשטיין,
קרית משה
מנזר המצלבה
באוגוסט של אותה שנה, מטוס שהמריא ממנחת רחביה התנגש בקיר החומה של המנזר בעקבות תקלה טכנית והתרסק. לוחמת הפלמ"ח זהרה לביטוב והטייס שהטיס את המטוס, עמנואל רוטשטיין, נהרגו. ראשונה הגיעה אל המטוס המרוסק רות לבית שוורץ שגרה בשכונת רחביה הסמוכה. רות הורתה לראומה אחותה לשמור על בני המשפחה הצעירים וחשה להגיש עזרה (לימים רות דיין וראומה ויצמן). עם תום המלחמה הוחזר המנזר לפטריארכיה היוונית שמחזיקה בבעלות עליו עד היום.
במטרה לחשוף את הציבור הירושלמי להיסטוריה של המבנה ולסיפוריו, נפתח במנזר בשנת 2006 בית קפה. בסמוך, חנכו הנזירים גם חנות למזכרות מעולם הנצרות. ההכנסות מועברות לתחזוקת המנזר.
-- 09.07.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
גבעת רם,
זהרה לביטוב,
מלחמת העצמאות,
מנזר המצלבה,
נצרות,
עמנואל רוטשטיין,
קטמון הישנה,
ראומה ויצמן,
רות דיין
אקליפטוסים בירושלים
בשנת 2003 נכרת אקליפטוס בן כמאה שנה בכיכר ציון במהלך עבודות הרכבת הקלה. העירייה עושה מאמצים להראות כי חשוב לה לשמר מבנים, אתרים ועצים, אולם גם מאמצים אלה לא הועילו לאקליפטוס עתיק אחר, שנכרת לפני כשנתיים במגרש פרטי, סמוך לשוק מחנה יהודה.
האקליפטוסים הראשונים הגיעו לארץ ישראל בשנות ה־80 של המאה ה-19. הוריישו ספאפורד, מייסד המושבה האמריקאית בירושלים, כתב ביומנו בשנת 1883 כי קיבל כמות קטנה של זרעים של המין "אקליפטוס כדורי" מידיד בשם קוטון מטסמניה. זרעים אלה הגיעו באמצעות נסים בכר, מנהל ביה"ס "אליאנס", לידי קרל נטר, מייסד ביה"ס החקלאי מקווה ישראל, ונזרעו שם באביב של אותה שנה. על פי יומניהם של המתיישבים הטמפלרים הגרמנים בשרונה, הם נטעו אקליפטוסים לשם ייבוש הביצות שהיו בקרבת היישוב.
מאחר שחדירת העץ לארץ חלה במקביל להתיישבות היהודית והוא ניטע ע"י מייבשי הביצות במקומות רבים, כינוהו הערבים "סג'רת אל יהוד", כלומר "עץ היהודים".
--
02.07.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
רחוב מוריה
במשך כל שנות הופעתו של העיתון שימש יצחק יעקב ילין (1885-1964) מחלוצי העיתונות העברית בארץ, כעורכו הראשי ואף כתב רבים ממאמריו. ילין ערך את השבועונים "לפי שעה", "בענייני דיומא", ו-"הד העם" ופרסם מאמרים רבים בעיתונות המקומית.
יחד עם וייס, שם ילין לעיתון כמטרה לתקן את ה-"ישוב הישן" ודרכו הציבורית. כבר בגיליון הראשון הוסברה כוונת המייסדים לפנות ליהדות החרדית באופן המבטא חופש ביטוי ואובייקטיביות.
תחילה הופיע מוריה כשבועון, אך בהמשך הפך לעיתון יומי בתוספת מהדורה שבועית מורחבת עבור קוראים בחו"ל. בכך היה לאחד מעשרת העיתונים היומיים הראשונים שראו אור בירושלים.
העיתון נסגר בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה על ידי הממשל העות'מאני לאחר שילין לא קיים את הצו שאסר לעסוק בעניינים מדיניים.
--
25.06.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
החבצלת,
יהודה אהרן וייס,
יצחק יעקב ילין,
ככר אלנבי,
רחוב מוריה
רחוב בן גבריאל בתלפיות
משה יעקב בן גבריאל נולד בשם אויגן הופליך (Eugen Hoeflich) אך שינה את שמו כאשר החליט לקשור את חייו בארץ-ישראל בראשית שנות העשרים, לאחר ששירת כקצין בצבא האוסטרי במלחמת העולם הראשונה. הוא היה נשוי לשחקנית והמורה מרים בן גבריאל (שנבל) שנולדה בשלזיה, בביליץ, לפסנתרן הנודע - ארתור שנבל ושגדלה וחייתה בוינה. מרים שיחקה על במות התיאטרון, והייתה חברה בהתאחדות האמנים היהודיים - הרוח. היא עלתה לארץ ישראל ב-1925 ועם עלותה ארצה, התיישבה בירושלים והסבה את עיסוקה להוראת הפונטיקה של השפה העברית. מרים הייתה המורה הראשונה לפונטיקה עברית בארץ ישראל, ואף כתבה בעיתוני ארץ ישראל ובעיתונים בחו"ל.
בן-גבריאל מצא בנופים האנושיים והפיסיים של ארץ-ישראל מקור לא אכזב לכתיבתו בפרוזה ושירה, אך התפרנס מכתיבה עיתונאית בעיתונות האירופית ובזו המקומית - בעיתון באנגלית "פלסטיין פוסט". אף שכתב בעיקר בגרמנית, כמה ספרים משלו התפרסמו בתרגום עברי. הידוע שבהם הוא "בית ברחוב הקרפיונים", שנקרא במהדורה קודמת "בית בפראג". ספרים אחרים שכתב הם "זהב בחוצות", "הבריחה תרשישה", "שועלים בירושלים", "האזרח האמיץ מחשבי בימי שלום ובמלחמה" ו"בבית אחד נתאלמנו".
--
18.06.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
המועדון במושבה היוונית
השכונה נוסדה בשנת 1900 על ידי בני העדה היוונית-אורתודוקסית שחיפשו מענה לצפיפות המגורים שלהם ברובע הנוצרי בעיר העתיקה, ותוכננה בדגם של רשת רחובות מקבילים וניצבים זה לזה. בני הקהילה היוונית הוזמנו להשתתף בהגרלת חלקות אדמה, והמשפחות שזכו בהגרלה התחייבו לממן ולדאוג לביצוע הבנייה. השכונה התפתחה במיוחד בשנות ה-20 וה-30, כאשר לארץ הגיעו מהגרים יוונים אורתודוקסים רבים שגורשו מטורקיה.
עם פרוץ מלחמת העצמאות ב-1948 מצאו רוב תושבי המושבה מקלט במנזרי העיר העתיקה. בתום המלחמה המושבה הפכה לשכונה ישראלית, ואוכלסה בעולים חדשים אשר לא שמרו על הסדר והטיפוח שבשכונה. בתים רבים מן השכונה המקורית לא נשמרו או שנעשתה בהם תוספת בנייה שלא תמיד היטיבה עם חזותם האסתטית.
אחרי 1967 חודשה הפעילות החברתית והתרבותית במועדון. המועדון שופץ בתחילת שנות ה-80 בידי התושבים שנשארו במקום, ובידי אלה שחזרו מהעיר העתיקה. כיום נמצא המועדון תחת חסות ממשלת יוון ומתקיימות בו פעילויות שונות הקשורות בתרבות יוון.
--
11.06.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
שיכון המקשר א'
השיכון כולל כ-15 בתים משותפים מצופים טיח שפריץ, שבנויים על שטח משולש בן כשבעה דונם, התחום בין הרחובות שד' הרצל, פיק, וקרית משה. לצורך הבנייה נערכה תחרות בין ארכיטקטים לתכנון עשרה בניינים על שטח מצומצם של שישה דונמים, כשהתנאים שנדרשו היו: יצירת ציר אורך כשהבתים משני צדיו, עם שטח ירוק. חניון ומוסך "המקשר" שכנו מול השיכון, בצד המזרחי של שד' הרצל והם מוזכרים בספריו של מאיר שלו, שגדל בסביבה.
השיכון שנבנה היה של בתים מבטון בני שתי קומות, בכל קומה שתי דירות בנות שלושה חדרים, בסך הכל 40 דירות. מאחר שהשיכון אכלס רק מחצית מחברי "המקשר" באותה תקופה, נקנה מאוחר יותר שטח נוסף - מאחורי מוסך "המקשר". השיכון השני - "המקשר ב" -נבנה ב-1945 והיו בו 53 דירות. שיכון זה נהרס עם בניית כביש בגין. שיכון "המקשר א" מיועד להריסה כחלק מתוכנית ציפוף בינוי של עיריית ירושלים.
אתר נוסטלגיה ל"המקשר": http://www.hamekasher.com/
עוד על השכונה, בספר "קרית משה - תולדותיה של שכונה", יוחאי רודיק ונאווה כהן ברוזובסקי (עורכים), הוצאת מוסד הרב קוק, 2008
04.06.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
בואי הרוח,
חיים סבתו,
מאיר שלו,
קרית משה,
שיכון המקשר א'
ביקור באוניברסיטה העברית
הנרי מור, (1898- 1986), פסל ואמן אנגלי, נולד בקאסטלפורד שבאזור יורקשייר. הוא למד בקולג' המלכותי לאמנות בלונדון. עבודתו החדשנית כפסל התבטאה בעיצוב דמויות ששילבו את הדמות עם הסביבה ע"י יצירת חללים נגטיביים בפסל, המתפקדים כחלק בלתי-נפרד מן העבודה.
קמפוס ספרא נבנה בשכונת גבעת רם החל משנת 1953. בניית קמפוס זה באה לתת מענה למצב שנוצר בתום מלחמת העצמאות. קמפוס הר הצופים היה אמנם בשליטת ישראל, אך בהיעדר רצף טריטוריאלי עם חלקה היהודי של ירושלים נאלצה האוניברסיטה למצוא משכן בבתים זמניים. קמפוס האוניברסיטה נבנה על פי עקרונות קריית הממשלה הסמוכה - בסגנון עיר הגנים האנגלית המורכבת ממבנים פזורים בשטח ירוק שאת כולו מקיף כביש טבעתי. את הקמפוס תכננו האדריכלים ריכרד קאופמן, היינץ ראו ויוסף קלארווין.
עם איחוד ירושלים בעקבות מלחמת ששת הימים, מרבית הפקולטות עברו להר הצופים, ובגבעת רם נותרו בעיקר הפקולטה למדעי הטבע, החוג להוראת המדעים, בית הספר למדע יישומי וחלק ממשרדי המנהל כגון יחידת הרכש. כמו כן מכיל קמפוס זה מוסדות השייכים לאוניברסיטה באופן חלקי כגון את בית הספרים הלאומי ומוסדות שאינם שייכים לאוניברסיטה כגון האקדמיה ללשון העברית והאקדמיה למוסיקה ולמחול.
--
28.05.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
הסנדלר מעמק רפאים
הוא יושב בצריפו ולא עושה דבר.
מדפיו הריקים מכוסים באבק
כבר שנתיים מונח המרצע בשק.
והוא חולם כי נעליים הוא תופר,
בן על הרים ינוו רגלי המבשר.
על כפיו אותן יביא,
לאליהו הנביא.
והוא יושב ומחכה לו
כבר שנים חולם הוא שיזכה לו,
על סודו שומר ומחכה לו
מתי כבר יגיע היום.
(מתוך השיר "על כפיו יביא" מילים: יורם טהרלב. לחן: יאיר רוזנבלום)
את "על כפיו יביא" בביצועה של רבקה זוהר כתב טהרלב על סמך ראיון שערך עם נגר מובטל באחת משכונות העוני בארץ, שהראה לו כיסא אליהו הנביא שהוא שומר. לקראת יום ירושלים ביקרתי אצל מאיר הסנדלר מרחוב עמק רפאים. מאיר החל לעבוד כסנדלר במושבה הגרמנית לפני שמונה עשרה שנה, מעט אחרי שעלה לישראל. בניגוד לסנדלר בשירו של טהרלב ש"יושב בצריפו ולא עושה דבר", ידיו של מאיר מלאות עבודה, ומאז פתח את הסנדלריה הזעירה הספיק לשרת לקוחות רבים, באדיבות ובנאמנות רבה.
כיום מרבית הנעליים מיוצרות בייצור המוני בבתי חרושת. אנשים רבים מעדיפים לרכוש נעליים חדשות מאשר לתקן את נעליהם הישנות. כמו כן, אמצעי הייצור והחומרים מהן עשויות נעליים השתנו, וכיום נעליים רבות לא ניתנות לתיקון עם התבלותן.
על אף שהסנדלרות היא מקצוע שהולך ונעלם, מאיר הסנדלר הינו חלק בלתי נפרד מנוף המושבה.
--
21.05.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
אליהו הנביא,
המושבה הגרמנית,
יאיר רוזנבלום,
יורם טהרלב,
מאיר,
נעליים,
סנדלר,
עמק רפאים,
רבקה זוהר
עצי תות

עץ התות הלבן הינו גבוה, נשיר בחורף, פורח באביב ופירותיו מבשילים בקיץ. העלים ירוקים בהירים, מבריקים וגדולים. גזע העץ וענפיו חומים-צהובים, הפרחים זעירים והעץ מואבק ע"י הרוח.
בארץ גדלים שני מיני תות: שחור ולבן. שניהם עצי פרי נותני צל. מוצא התות השחור מאיראן והוא הובא לארץ לאחר חורבן בית ראשון. התות הלבן מוצאו מסין, שם הוא תורבת לפני כ- 4,000 שנה והוכנס לאזורנו החל מהמאה ה- 12 עם תולעת המשי, הניזונה מעליו.
התות הלבן הובא לארץ בשנת 1840 בידי משה מונטיפיורי, שיזם את נטיעת העצים בטבריה ובסביבתה ,כדי לספק תעסוקה ליהודים. בשנות ה- 90 של המאה ה- 19, חזרו פקידי הברון רוטשילד לרעיון ויזמו נטיעת עצי תות כבסיס לתעשיית המשי במטולה ובראש פינה, שבה אף הוקם בית חרושת למשי, ומאוחר יותר בפתח תקווה ובראשון לציון. הניסיון לא עלה יפה אך עצי תות לבן רבים נותרו במושבות העלייה הראשונה.
בשכונת אהל משה בירושלים נטועה חורשה קטנה של עצי תות ("גן התות"), זכר לניסיון גידול תולעי משי לתעשייה. אפשר למצוא עצי תות גם בחצר הפנימית של החאן הירושלמי, בשכונות הותיקות בירושלים ובמקומות שונים בארץ.
--
14.05.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
הברון רוטשילד,
משה מונטיפיורי,
רחוב רחל אמנו,
תות לבן
צינורות ברחוב הרכבת

בתקופה האחרונה, הגיעו לרחוב שכנים חדשים. מלבד גדרות, שלטי אזהרה, ערימות פסולת ועפר ועשבים שוטים, הונחו ברחוב צינורות בטון ענקיים, שחוסמים את מעט מקומות החנייה שעוד נותרו. עד שהביוב השכונתי יחל לזרום בצינורות אלה, מתמרנים תושבי הרחוב ומשתדלים לחנות כחוק ברווח שנותר. מצידו הדרומי מהווה הרחוב את גבול שכונת בקעה, ולאורכו דופן מגורים מובהקת, שכוללת בתים פרטיים, מבני שיכון וכן כמה מבנים היסטוריים בני שתיים עד שלוש קומות שמספרם הולך וקטן בקצב מסחרר. הדופן הצפונית של המתחם כוללת תערובת של מבני מגורים ומבנים בעלי תוכן ציבורי כגון המכללה למנהל, בריכת ירושלים, קופת חולים ובית ספר כנסייתי.
עד לא מזמן הרחוב היה מורכב משני נתיבי תנועה, המופרדים ביניהם בתוואי המסילה ההיסטורי. כעת הרחוב חסום לתנועה ברובו. תוואי המסילה מגודר לכל אורך הרחוב ונגיש אך ורק במעברים להולכי רגל שמקשרים בין רחוב הרכבת לרחוב עמק רפאים ושמיועדים לחציית המסילה עוד מהתקופה שעדיין נסעה על גביה הרכבת.
--
07.05.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
דרך בית לחם,
צינורות,
רחוב הרכבת
טביעות ידיו של מיכה אולמן
זו היא היצירה "מים". לכף היד השמאלית שבצילום יש גם בת-זוג ימנית המוטבעת במכסה ביוב ליד הטלפונים הציבוריים בכיכר ציון. שתי כפות ידיו של אולמן מחוברות דרך מערכת הניקוז שמשותפת לשני חלקיה של ירושלים, עיר שחוברה לה יחדיו.
כבר יותר מ-30 שנה שמיכה אולמן חופר. הוא אמן-אדמה שמחטט, כורה, עורם ומסדר, ומשתמש בקרקע כחומר גלם ליצירותיו. הפיסול באמצעות חפירה יוצר פסלים ריקים ושקטים. זה קורה באנדרטת הספריה המפורסמת שיצר בברלין, כמו גם בחללים ש"איין" במקומות שונים בעולם, וכמובן במכסי הביוב המוטבעים. האמנות יורדת אל המקום הנמוך ביותר, הביוב, ומחברת בין שני חלקי העיר בזרם א-לאומי. את העבודות של אולמן רואים רק אם רוצים, הן לא כופות את עצמן. הן פשוטות אך גם טעונות מאוד.
אולמן, יליד 1939, גדל בתל-אביב, למד ולימד במחלקה לאמנות בבצלאל. בשנות השבעים החל לעסוק בפיסול סביבתי, תחילה בישראל ומאוחר יותר גם בגרמניה, פולין, צרפת, יפן ומדינות נוספות. בשנות התשעים שהה בגרמניה ולימד פיסול באקדמיה של שטוטגרט, ובשנים האחרונות הוא מתגורר בישראל.
--
30.04.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
תוויות:
ביוב,
בצלאל,
ברלין,
הספריה,
העיר העתיקה,
מיכה אולמן,
מים,
צלבנים
יום חמישי, 3 במרץ 2011
גדרות ההפרדה הירושלמיות

התוצאה היא פגיעה במרחב הציבורי, ניכור עירוני, ופגיעה בערך ההיסטורי של הבית ובמרקם השכונתי. לעניות דעתי, ריבוי המקרים של בניית חומות מסביב לבתים מסב נזק אסתטי ומביא אותי לתהייה, כאזרח שאיכפת לו, מהי חזות העיר שאנו רוצים להוריש לדור הבא?
--
23.04.2010 ~ פורסם בעכבר העיר, כל העיר, ירושלים
הירשם ל-
רשומות (Atom)